Älykästä lasia

image3Tietotekniikan laitoksella on jo kohta kaksi vuotta tehty lasiprojektia, joka nimenä ehkä ei kuulosta tietotekniikalta lainkaan. Pohjimmiltaan kyse on todellakin lasista, onhan projektin tilaajana ollut Pilkington, joka tekee autojen ja työkoneiden tuulilaseja. Perinteiseen tuulilasiin meillä ei varmaan olisikaan mitään lisäämistä, mutta jos lasin sisään laminoidaan läpinäkyvä näyttö, tilanne alkaakin jo muuttua. Ensimmäisessä lasiprojektissa lasin väliin laitettiin täysin läpinäkyvä elektroluminenssinäyttö. Tämä näyttö on yksivärinen ja sen elementit valmiiksi muotoiltu tiettyyn muotoon. Tarkoitus oli korvata työkoneissa mittaristojen ja näyttöjen osia esimerkiksi tuulilasin alareunaan lasin sisään laminoidulla näytöllä. Tässä projektissa testattiin idean toimivuutta ja kerättiin kokemuksia, ajatuksia ja mielipiteitä, jotta tuotteistaminen voitaisiin aloittaa.

Ensimmäinen versio oli esitteillä reilu vuosi siten parilla eurooppalaisilla messuilla, joissa se keräsi paljon kiinnostuneita, mutta myös monta kysymystä ja ideaa. Oli selvää, että sovellusalueita lasin sisään laminoiduilla näytöillä on runsain mitoin. Toisessa vaiheessa lasin sisään laminotiin värillinen led-matriisi. Tämä näyttö ei ole läpinäkyvä, mutta ensimmäinen sovellus ei sitä kaipaakaan. Näytöllä voidaan korvata esimerkiksi erillinen linjanäyttötaulu linja-autoissa eli näyttö on osa tuulilasia. Kuvat ovat syyskuulta Pilkingtonin messuosastolta. Toisessa kuvassa näkyy koko tuulilasi ja siinä oleva näyttö.

image2Osuutemme kummassakin hankkeessa on liittynyt lähinnä ohjelmointiin, mutta laitteistopuolella piti jonkin verran käväistä. Nykyään laitteistopuolen hoitaa tilaajan yhteistyökumppani.

Teksti: Miikka Juomoja ja Hannu-Matti Järvinen

Lisää aiheesta Tekniikka & Talous -lehdessä

This entry was posted in research. Bookmark the permalink.