Uudenuutukainen TUT Cyberlabs SecLab

Kiireinen tutkijamme Markku Vajaranta kiertelee pöytäryhmiä ja poimii käteensä johtoja, jotka lojuvat osittain lattialla.
– Nämä pitää vielä kiinnittää tänne pöydän alle. Muuten on valmista!

Sali TC205 on maalattu ja sisustettu uusiksi ja tilaan on rakennettu uusittu TUT Cyberlabs SecLab (Security Lab), jota tullaan käyttämään tietoturvakurssien käytännön harjoituksissa, esimerkiksi Tietoturvan jatkokurssilla ja Verkon tietoturva -kurssilla. Näistä etenkin jälkimmäinen on saanut opiskelijapalautteessa paljon kiitosta harjoituksistaan.

– Kurssi on siis todella käytännönläheinen ja ollut aiemminkin toteutukseltaa onnistunut. Nyt meillä on vielä uudet paremmin toimivat tilat sen toteuttamiseen, kertoo Vajaranta.

Tietoturvalabra oli aikaisemmin siinä Tietotalon osassa, jonka vuokrasopimus irtisanottiin. Nyt muuton yhteydessä tuli mainio tilaisuus muuttaa uusi tila mieleiseksi ja entistä toimivammaksi.

Labrassa on paljon rautaa, esimerkiksi kytkimiä, reitittimiä ja palomuureja. Opiskelija voi esimerkiksi murtautua Windows XP:hen. Harjoituksissa voidaan vaikkapa rakentaa jokaiselle opiskelijaryhmälle (pöytäryhmälle) oma “yrityksen verkko”, jolloin voidaan tehdä verkkohyökkäyksiä ryhmien välillä. Hyökkäykset voivat olla esimerkiksi DDoS-hyökkäyksiä.

– Labran käyttö on tehty helpoksi. Sitten kun opiskelija on solmussa, eli verkko on epäkunnossa ja kone jumiutunut, voidaan käydä irrottamassa kaapelit ja alle viidessä minuutissa uudelleenasentaa kone, jonka jälkeen seuraava opiskelija saa tulla taas menemään solmuun, kuvailee Vajaranta.

Kaikki labran laitteisto ei sijaitse opetustilassa, vaan labraa tukemassa on Internettiä mukaileva verkko, jonka rauta sijaitsee palvelinsalissa pari huonetta eteenpäin. Samasta paikasta löytyy DDoS-hyökkäyksiä varten pakettigeneraattori, josta Vajaranta ei suostu kertomaan enempää. Lisäksi löytyy kaksi virtualisointialustaa opiskelijakäyttöön kurssien ajaksi. Näille opiskelija saa itse asentaa haluamansa käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot esimerkiksi verkon tietoturvakurssilla. Näin annetaan opiskelijalle valinnanvaraa käyttää sellaisia työkaluja mitä haluaa esimerkiksi keskitetyn käyttäjähallinnan pystyttämiseen. Kurssihenkilökunta toki antaa suosituksia miten homma voisi toteutua helpoiten.

Laboratorioverkko palvelee myös henkilökunnan virkistystoiminnassa.
– Laboratorioverkkoon on liitetty älytelevisio. Erittäin mukava aamupala on käydä kaatamassa tämä älytelkkari verkkohyökkäyksellä, yllyttää Vajaranta.

Aina kannattaa olla sopivasti varuillaan. : )

Kuvat: Terhi Kilamo ja Jari Salo

This entry was posted in teaching and tagged , , . Bookmark the permalink.