Keskiviikkona 6.5.2015 Tietotekniikan laitos järjesti ensimmäistä kertaa ikinä Tietotekniikan yön (tai työnimeltään Ylerminpäivän yllättävät yöluennot) TB104:ssa klo 19. Ohjelmassa oli luentoja asiasta ja asian vierestä. Tilaisuuden tavoitteena oli luoda ja parantaa yhteyttä laitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden välille.
Opiskelijoiden lisäksi paikalla oli myös muita aiheesta kiinnostuneita. Luentosali oli lähes täynnä ja tunnelma oli korkealla!
Nyt alkaa #tietotekniikanyö TTY:llä. Ohjelmakattaus vaikuttaa lupaavalle ja meininki yleisössä huikea. Väkeäkin on melkoisesti! #huikeaa
— Aleksi Ranki (@AleksiKanki) May 6, 2015

Tietotekniikan yön juonsivat Laura ja Jammu laitoksemme ihmisläheisen teknologian tutkimusryhmästä. Juonnot olivat tietenkin vähintään Euroviisujen tasoa.

Yön ohjelman aloitti Pohjoismaiden ensimmäinen tietojenkäsittelyopin professori, emeritus, Reino Kurki-Suonio kertomalla tietotekniikan opetuksen historiasta Tampereella. Tarina lähti ajalta, jolloin Tampereella ei ollut edes tietokonetta, vaan reikökorteille lävistetyt ohjelmat kuljetettiin Helsinkiin käännettäviksi. Historiallinen artefaktikin kaivettiin esiin!

Salin dokumenttikameraa ei liene käytetty aikoihin, mutta nyt se tuli tarpeeseen. Tutkimme Aviisia vuodelta 1973. Historian havinoista paljastuikin melkoinen teollisuusyhteistyöskandaali.

Seuraavaksi toinen emeritusprofessorimme Kai Koskimies linjasi ohjelmistotekniikan kehitystä ja tutkimusta uransa ajalta ja tulevaisuuttakin pohdittiin. Esityksen aikana hopealuoti löytyi Kaitsun taskusta!
Luentotauolla opiskelijat saivat leikkelettäkin leivän päälle, kun yöpalaa tarjoili Bitwise ja tarjoilussa avusti Tietoteekkarikilta. Voikkareiden lisukkeena naposteltiin myös puna-mustia puita:
DIY RB-tree #tietotekniikanyö pic.twitter.com/dgRQwdGkq8 — Terhi Kilamo (@terhikilamo) May 6, 2015
Illan ehdoton kohokohta oli se, kun Matti Rintala lanseerasi toisessa sessiossa uuden taiteenalan: Esteettinen ohjelmointi. Esteettisen ohjelmoinnin peruspilarit ovat tietenkin balanssi, proportio, dominanssi ja rytmi.

Harrastelijateattereissakin vaikuttaneen Rintalan sisääntulo oli niin vaikuttava, että hän vangitsi jokaisen katsojan huomion alle sekunnissa.

Uskomatonta, miten suurella tunteella {:n paikasta voi puhua, ja miten syvästi se voi vaikuttaa kuulijaan…
Taiteista tieteisiin… Seuraavaksi user experience asiantuntijamme Thomas Olsson esitteli uuden tieteenalan computer experiencen:
Reverse Nielsen #usability #heuristics by Thomas Olsson #tietotekniikanyö pic.twitter.com/gkOovG2Hv3
— Olli-Pekka Heinisuo (@unpixels) May 6, 2015
Sen jälkeen palattiin asian vierestä taas asiaan, kun Markku Vajaranta ja Joona Kannisto laitoksemme tietoturvapuolelta esittelivät internetin vaaran paikkoja. Yleisöstäkin joku pääsi mukaan osallistumaan Apachen kairaamiseen:
#tunnusta #tietotekniikanyö #tietoturvauhka pic.twitter.com/F1w4lCcaw4
— Pervasive Computing (@PervasiveTUT) May 6, 2015
Jos tämän setin jälkeen ainakin puolilla tilaisuuden osallistujista ei ole opintosuunnitelmissa vähintään sivuainetta tietoturvallisuudesta, niin jo on kumma!
Yö jatkui kahteen asti ja osallistujia riitti loppuun saakka. Kurkistettiin demoskeneen ja pohdittiin outoja ohjelmistovikoja. Kaksi yllätysesiintyjääkin nousi lavalle! Kolmannesta sessiosta kuvamateriaalia on vähemmän kuin kahdesta ensimmäisestä, mutta yleisökysymysten määrä kasvoi eksponentiaalisesti. Tietotekniikan yö 2.0:ssa opiskelijat voisivatkin olla suuremmassa roolissa kuin tässä ekassa kokeilussa. Olisi hienoa järjestää tapahtuma yhteistyönä laitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden kesken! Eiköhän aleta ideoida!
Vielä kerran kiitos kaikille esiintyjille, yllätysesiintyjille, järjestelijöille, avustajille, valokuvaajille, striimaajille, kahvin keittäjille, sponsorille ja ennen kaikkea yleisölle! Ihan huikeeta oli!
Kuvat: Kari Systä ja Teemu Laukkarinen