Ohjelmistotuotanto ei ole mitään leikkiä, vaan vaikeaa, vaativaa ja vakavaa asiaa alusta loppuun

Disclaimer: Löysääthän pipaa tämän humoristista tyylilajia tavoittelevan pakinan lukemisen ajaksi.

Turhaa puhetta että ohjelmistotuotanto olisi leikintekoa muihin teknillisiin tieteisiin verrattuna. Kaikkinainen sensuuntainen höpötys on vain kateellisten harhaoppisten luusereiden katkeraa jupinaa.

Koska “käytävähuhut” kuitenkin tuppaavat olemaan sitkeähenkisiä, ja jopa elämään omaa elämäänsä tyystin irrallaan todellisuudesta ja vieläpä kevyistä mielikuvistakin, tutkiva PERV-journalisti katsoi pyyteettömäksi velvollisuudekseen ottaa selvää asioista ja tuoda rohkeasti totuus esille, ikäänkuin puolueettomassa PERV-leaks-sivuston hengessä.

Tutkimusmenetelmänä oli soluttautuva dokumentaarinen kenttätutkimus, ilman identiteettiä ja valehenkilöllisyyttä joten kyseessä ei suinkaan ollut mikään nykyisin lainvastainen identiteettivarkaus (toim. huom.).

Tietoon oli tullut vanhempien opiskelijoiden (ns. “isot pojat”) yleensä juotettavalta taholta, että niinsanotulla JOTU-kurssilla (TTY:n opintojakso TIE-02300) olisi rento mutta opettavainen meininki ilman viikoittaisia kotitehtäviä. Ja että ei muka tarvitsisi istua tapittaa selkä suorassa koko harjoitusaikaa samassa asennossa ja kuunnella assarin höpinöitä asian vierestä. Pöh. Kyllä nämä nykynuoret pääsevät helpolla, jos tuollaisessa väittämässä nyt sitten on hitustakaan toden häivää.

Tehokkaalla tietoverkkoetsinnällä kyseinen opintojakso löytyikin (vaikka jotkut päättävät tahot kuulemma haluaisivatkin piilottaa TTY:n opintojaksojen kuvaukset kirjautumista vaativien www-sivujen sisään) ja harjoitussali oli sopivan syrjäinen tätä uraauurtavaa selvitystä varten (salien varaus- tai varautumisjärjestelmä ei ilmeisesti ollut sekoillut, toim. huom.). Ei siis tarvittu tietoverkkovakoilua ja kräkkeröintiä, jollaisia esiteltiin Tietotekniikan luentojen yössä toukokuussa (toim. huom.). Itse asiassa soluttautuminen oli odotettua helpompaa, sillä mitään nimenhuutoa ei ollut harjoituksen alussa, joten PERV-journalistimme pitkinen valepartoineen ja aurinkolaseineen valloitti huomaamattomasti paikan salin takarivistä.

Tässä kohtaa, suojataksemme PERV-journalistimme henkilöllisyyttä mahdollisia tulevia vaativampia PERV-leaks-tehtäviä varten, olemme poistaneet yksityiskohtaisen selostuksen tekstistä, ja siirrymme suoraan tiivistettyyn toimintaraporttiin (toim. huom.).

TA_jotu-vh12015_005b
Ykkösvaiheessa ryhmän tehtävänä oli rakentaa tietty esine Lego-palikoista. Naurettavaa lapsellista pelleilyä. Yleensähän ryhmätyössä tyhmät tekevät, fiksut ja laiskat pääsevät vähemmällä. Ja toisaalta fiksu teekkarihan tajuaa yhdellä silmäyksellä huonoimmastakin vaatimusmäärittelystä, mikä siinä on kyseessä (tavanomaiset yliopistohampuusit eivät pysty samaan, toim.huom.).

Kakkosvaiheessa kyseinen esine pitikin näin jälkikäteen dokumentoida yhdelle piirtoheitinkalvolle. Aivan turhaa törkyä, eihän nykypäivänä umpiketterässä kehittelyssä kukaan enää dokumentoi mitään mihinkään. Tärkeintähän on tehdä eikä miettiä mitä tekee. Aina löytyy aikaa jälkeenpäin korjailla virheitä, jos asiakas sellaisia edes huomaa.

Kolmosvaiheessa kyseinen yhden kalvon spesifikaatio annettiinkin yllättäen toiselle ryhmälle (alkuperäistä vastaavan Lego-palikkamäärän myötä), jonka uuden ryhmän sitten piti sen yhden vaivaisen käsintussaillun kalvon perusteella rakentaa tarkasti alkuperäisen näköinen esine. Tässä kohtaa kannattaisi miettiä täyttääkö tällainen miltei mahdottoman teettäminen eli kohtuuton stressitekijä opiskelijan kidutuksen alempitasoisia tunnusmerkkejä, ja pitäisikö asiasta ilmoittaa YK:lle, Amnestylle, YTHS:lle ja Hervannan henkiselle tuelle (selvitys meneillään, toim. huom.).

PERV-journalisti oli kuulevinaan, kun yhdessä ryhmässä jupistiin kohtuuttomista viikkoharjoituksista, ja puolet siitä ryhmästä suunnitteli vakavasti anovansa seuraavalla viikolla turvapaikkaa jostakin kaukaisesta rauhallisesta maasta, esimerkiksi Syyriasta.

Tässä kohtaa säästämme lukijoita enemmiltä järkytyksiltä, mielenliikutuksilta ja sydämentykytyksiltä, ja loikkaamme yksityiskohtaisen speksauskertomuksen yli suoraan loppupäätelmiin (toim. huom.).

Viikkoharjoituksen lopussa yhden piirtoheitinkalvon “määrittely” esiteltiin, kuin myös alkuperäinen ja “kopio” esineestä. Jokaiselle ryhmälle oli kurssin umpikiero henkilökunta nimittäin antanut erilaisen esineen työaiheeksi. Ilmeisesti assareilla ei ole viikoittain muuta työtä kuin keksiä keskenään toinen toistaan kammottavampia mahdottomuuksia ja vaikeita ilkeämielisyyksiä teetettäväksi opiskelijoilla viikkoharjoituksissa (toim.huom.).  Tällaisiin vertailuihin ja kommenttikeskusteluun kulutettiin monen monta minuuttia aikaa, jonka olisi voinut käyttää paremminkin vaikkapa päivittämällä omaa some-statusta tietoverkossa, taikka selaamalla TTY:n ravintoloiden ruokalistoja.

TA_jotu-vh12015_019b
Todisteeksi siitä, että tämä kertomus on täyttä totta eikä ravintolapöydässä keksittyä haihattelua, on kuvatuksina tutkivan PERV-journalistin aurinkolasi-sanka-kameralla huomaamattomasti nappaamia autenttisia lavastamattomia otoksia (joiden kuvien mahdolliseen julkaisuun on kysytty kohdehenkilöiden lupa). Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta kun JOTU-viikkoharjoitusten lässyistä “leikeistä” on saatu toimitettua kuvia julkisuuteen. Mikäli joku viranomais- tai muu omaistaho aikoo sulkea tämän plokin ja palvelinkoneen, niin toimitus tulee urheasti vastustamaan sellaista toimintaa katkeraan loppuun tai ainakin seuraavaan Tietotekniikan yöhön saakka (toim. huom.).

Vielä villeimmissä käytävähuhuissa on väitetty, että kevään OTM-kurssilla (opintojakso TIE-21106) heiteltäisiin noppaa, puhalleltaisiin ilmapalloja ja sekoiteltaisiin korttipakkoja. Näin mielikuvituksellista ja käsittämätöntä hömpötystä ei melkein kaiken nähnyt ja kokenut tutkiva PERV-journalisti sulata tältä istumalta, mutta ehkä kenties mahdollisesti palaamme asiaan joskus lähitulevaisuudessa; sillä mikään tieteelle, taiteelle tai kansanperinteelle vieras älköön jääkö pimentoon edes Herwuudun takametsissä tai asfalttiviidakoissa.

Nämä kuvat joko liittyvät taikka eivät liity artikkelin tekstiin (toim. huom.).

Tuntemattoman tutkivan PERV-journalistin kertomuksen muistiin merkitsi: Tensu

This entry was posted in news, teaching and tagged , , , , . Bookmark the permalink.