Kirja koneenohjausjärjestelmien ohjelmistoarkkitehtuureista

kirjan_kansiUbicom -ohjelman rahoittamien Sulake ja Sulava-projektien tuloksien pohjalta ovat Tietotekniikan laitoksen tutkijat kirjoittaneet kansainvälisen koneenohjausjärjestelmiä koskevan ohjelmistoarkkitehtuurikirjan. Kirjan julkaisija on Wiley.

Tietotekniikan laitoksen tutkijat ovat kirjoittaneet kansainvälisen koneenohjausjärjestelmiä koskevan ohjelmistoarkkitehtuurikirjan: “Designing Distributed Control Systems – A Pattern Language Approach”. Kirjan julkaisijana toimii Wiley. Kirjan kirjoittajista Veli-Pekka Eloranta ja Marko Leppänen ovat tutkijoina Tietotekniikan laitoksella ja Johannes Koskinen sekä Ville Reijonen ovat entisiä laitoksen työntekijöitä. Patterns -tutkimusryhmä on toiminut emeritusprofessori Kai Koskimiehen alaisuudessa.

Kirjaan on koottu 80 hyväksi havaittua ohjelmistojen suunnittelumallia eli ns. design patternia. Nämä suunnittelumallit ovat pääosin tunnistettu tutkimusprojektien aikana suomalaisten konepajayritysten järjestelmistä. Suunnittelumallit ovat yleistetty abstraktille tasolle, joten yksittäisten yritysten järjestelmiä kirjasta ei pysty tunnistamaan. Ratkaisut muodostavat suunnittelumallikielen, jonka avulla tämän kaltaisten järjestelmien arkkitehdit voivat ratkaista vastaan tulevia suunnitteluongelmia loogisessa järjestyksessä.

Kirjaa varten on myös haasteltu yrityksiä projektien ulkopuolelta niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kirja on erityisesti suunnattu koneenohjausjärjestelmien ohjelmistokehittäjille ja -suunnittelijoille sekä tietysti alasta kiinnostuneille opiskelijoille. Lisätietoja kirjasta löytyy Wileyn sivuilta ja kirjan voi myös ostaa itselleen sieltä tai vaikkapa Amazonista. Mikäli kiinnostuit, kirjan tekijät vastaavat mielellään kyselyihin. Parhaiten tekijät tavoittaa sähköpostiosoitteella patterns@cs.tut.fi

Marko ja Veli-Pekka tarjoavat laitoksella kakkua kirjan johdosta 28.5. klo 9. Kirja on myös nähtävillä tällöin.

This entry was posted in news, research and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.