Riku ja Antti puhaltamassa tummia pilviä Internet of Thingsin yltä

Työhuone TH203 on saanut kesäksi täydennystä, kun Antti Kolehmainen ja Riku Itäpuro ottavat diplomitöissään käsittelyyn Internet of Thingsin (IoT) tietoturvan. Rikun aiheessa paneudutaan IoT:n kotiverkkojen konfigurointiin tuomiin haasteisiin. “Aiheeni käsittelee kotiverkkoja, niiden konfiguroinnin mallinnusta ja omistajuuden delegointia ja tietenkin vähän pilveä.” Antti työskentelee samassa kentässä, mutta hieman toisenlaisesta näkökulmasta. “Aiheena on sulautettuihin IoT-laitteisiin liittyvät tietoturvahaasteet, kuten esim. miten laitteet saadaan todistamaan että ne ovat mitä pitääkin eikä kenenkään mustahatun murtamia ja madotettuja.”

Molemmat työt ovat osana Digilen Internet of Things –projektia, jossa samojen aiheiden kanssa työskentelee samassa tutkimusryhmässä myös muita. Hankkeessa on myös yrityskumppaneita, Rikun työ syntyy yhteistyössä Ericssonin ja Arch Redin kanssa. Antin työssä yhteistyökumppanina on Nixu. Antin mielestä IoT:ssä on aineksia yhteistyöhön: “Laitoksen sisällä voisi hyvinkin poikia yhteistyökuvioita sillä projektin osa-alueina on monia laitokselle tuttuja asioita sulautetuista järjestelmistä tietoliikenneprotokolliin.”

Taustat, opinnot ja tulevaisuus?

Antti: “Taustalta Tietoliikennetekniikan Insinööri (AMK) ja nyt grindaamassa Diplomi-insinööriksi pääaineena tietoturva.”

Riku: “Vietin juuri kandiksi valmistumisjuhlaa, eikä muita kursseja kuin kieliä ole enää jäljellä. Vuosia olen ollut töissä TAMKissa unix-adminina, mutta 2010 aloitin opinnot TTY:llä. Parivuotta takaperin otin opintovapaata, joka loppuu nyt syksyllä, jolloin palaan entiseen työpaikkaani. Halusin saada toisaalta oikean todistuksen osaamisestani ja toisaalta oppia jotain oikein uuttakin. Molemmat toiveet toteutuivat.”

Mitä teette vapaa-ajalla?

Riku: “Töissä en jaksa aina hakkeroida, joten kuulun Hacklab Tampereeseen, jossa voin wärkätä laitteiden kanssa lisää samanhenkisten ihmisten kanssa. Jossain määrin minua viehättää myös Star Trek nostalgointi. Näistä huolimatta, olen ihan kiva kaveri.”

Vanhan kansan viisauksia. Jos teekkari voi keväällä nähdä heijastuksensa Prisma-obeliskista, on valmistuminen lähellä

Riku sanoi kuvan nähtyään olevansa taustakuvamateriaalia (Kuva: Teemu Laukkarinen)

Antti: “Harrastuksina demosceneily (pääasiassa musiikkipuolelta) sekä golf aina kun kerkeää kentälle lähteä.  Myös vanhat pelikonsolit ovat kiinnostavia vermeksiä, hyllystä löytyy Nintendo jos toinenkin. Laitoksen käytävillä minut tunnistaa yleensä latte-mukista.”

Pää pilvissä, jalat jalustalla

Antti on rento kuvissakin (Kuva: Teemu Laukkarinen)

This entry was posted in summer job, thesis worker and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Riku ja Antti puhaltamassa tummia pilviä Internet of Thingsin yltä

  1. Pingback: Pervasive Security Presents Bug Attacks @Tekniikanpäivät | TUT Pervasive Computing Blog

  2. Eliza Tyas says:

    Thankyou for sharing, It’s great!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *