Kesätyöntekijöitä JOHOH:n hommissa

Kuten monet muutkin kollegamme, myös opintojakson Johdatus ohjelmointiin (JOHOH) henkilökunta on viimeaikoina pohdiskeltu erilaisten LMS:ien (eli Learning Management Systeemien) syvintä olemusta. Olisi opiskelijan kannalta kiva, jos kaikki kurssit olisivat samassa systeemissä. Toisaalta sekin olisi opiskelijan kannalta kiva, että se systeemi (oli mikä tahansa), toimisi hyvin tarkoituksessaan… Ja ainakaan meidän korvaamme ei vielä ole kantautunut sitä systeemiä, joka toimisi kaikissa tapauksissa parhaiten.

Tähän ongelmaan haetaan ratkaisua Villen diplomityössä, jonka otsikkona tällä hetkellä on ”Web-pohjainen opetusjärjestelmä ohjelmoinnin johdantokurssille”. Alkutilanne kurssilla on opetusjärjestelmän kannalta seuraavanlainen: Moodlea käytetään viikkoharjoitusten palauttamiseen ja automaattiseen tarkistamiseen sekä Repolaista vastaavasti isompien harjoitustöiden osalta. Lisäksi kurssilla on nettisivut, jotka sisältävät tehtävänannot ja esimerkiksi kooditorion päivystysajat. Opiskelijat koodaavat ohjelmansa JetBrains:in PyCharm IDE:llä ja palauttavat tehtävän perinteisesti fileuploadauksella järjestelmiin.

Uusi järjestelmä rakentuu Aallon lahjan maailmalle, A+:n, ympärille. Kysessä on LMS, jonka suunnittelussa on käytetty ajatusmallina heikon sidonnan periaatetta, minkä ansiosta sihen pystyy suhteellisen helposti liittämään muita järjestelmiä. A+ ei sisällä automaattista arvostelujärjestelmää, vaan tämän hoitaa saman lafkan tekemä Mooc-grader. Assareiden helpotukseksi on harkittu myös rubriikkipohjaiseen arvosteluun nojaavan Rubyric:in liittämistä järjestelmään. Oppilaille lisähelpotuksena aiomme liittää heidän käyttämänsä PyCharm IDE:n oman pluginimme avulla järjestelmään siten, että oppilas pystyy nappia painamalla lähettää suoraan IDE:stä tehtävänsä tarkastettavaksi. Tätä varten tosin joudutaan A+:n rajapintaa puukottamaan, joten laitamme kerralla senkin kokonaan uusiksi käyttäen apuna uljasta Django REST Framework:ia.

Kesätyön raskaan raatajat kumpikin omassa hommassaan

Kesätyön raskaan raatajat kumpikin omassa hommassaan

Tällä hetkellä työ on edennyt siihen pisteeseen, että A+:n ja Mooc-graderin combo on beta-testattavana JOHOH:n ensimmäisellä (mutta toivottavasti ei viimeisellä!) kesätoteutuksella, jonka puikoissa on Pietari.

Päätimme keväällä ennen kesäkurssin alkua, että yritetään jossain välissä kesäkurssilaisten kanssa testata uutta järjestelmää, jonka vielä silloin oli tarkoitus tulla varsinaisesti käyttöön vasta syksyn toteutukselle. Toisin kuitenkin kävi ja otimme ekasta päivästä lähtien Plussan kurssialustaksi. Tästä seurasi sekä hyvää että pahaa: kurssin alkaessa vasta ekan viikon tehtävät oli siirretty Plussaan ja tähän asti onkin nyt nelisen viikkoa saatu kaikki valmiiksi ehkä hieman myöhemmin kuin olisi ollut kaikista optimaalisinta. Toisaalta taas järjestelmä on osoittautunut… TOSI HYVÄKSI!

Plussa sopii erinomaisesti JOHOH:iin. Opiskelijat näkevät toimivasta, kivasta näkymästä tehtävät, omat pistesaldonsa, dedikset yms. ja voivat tosi helposti edetä kurssilla. Tämä tietysti toimii JOHOH:ssa erittäin mainiosti, koska kurssilla tehdään verrattain iso määrä sekä pieniä että isoja ohjelmointitöitä ja paneudutaan itsenäisesti materiaaliin. Plussan ehdottomana hyvänä puolena on vielä se, että mainittujen ympärille rakennettujen arvostelumekanismien yms. seurauksena opiskelija saa palautuksen jälkeen arvostelun ja mahdollisen vikaraportin nokkansa eteen välittömästi.

Opettajan näkökulmasta Plussa on myös erittäin jouheva: opiskelijoiden palautuksia on suht näppärä katsoa ja arvostella ja erilaiset jatkoajat ja lisäpalautukset on helppo laittaa. Järjestelmä ei kuitenkaan vielä ole täysin valmis, esimerkiksi kokonaisarvosanojen muodostus ja erilaisten pistetilanteiden tulkinta vaatii vielä omaa skriptinkirjoitusnäppäryyttä ellei halua tulkita mieletöntä matriisia.

Kun IDE-plugari ja muut lisätoiminnot valmistuvat, Plussa sopii sekä JOHOH:n että toivottavasti monen muun kurssin tarpeisiin hyvin tai sitäkin paremmin.

Teksti: Ville Vironmäki ja Pietari Heino, kuva: Essi

This entry was posted in new employee, news, summer job, teaching and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *