Person of the Day: Prof. Timo D. Hämäläinen

Suomeksi

Professor Timo D. Hämäläinen has been the head of laboratory from the beginning of 2017. His career is summarized in linkedin, but here we highlight some additional personal points of his life. He has been very keen on technology from the youth and got a nickname meaning just “professor” already at the elementary school. While in 15, he earned some money picking strawberries and bought a welding machine to build a yard snowblower. Mechanics remained a hobby when he started major studies in electronics at Tampere University of Technology. As a student project he implemented analog cruise control with modest success, which encouraged him to switch to a microcontroller based version.  He contributed to Finland’s first digital neural network computer TUTNC in his Master and Doctoral Theses, and is pleased to see AI coming into scene again after the quiet years. He has led several research projects, for example the System-on-Chip design tool Kactus2, virtualized video services VIRTUOSE and smart system software synthesis project COMPACT. When it comes to hobbies, he likes card games, especially the classics Dominion, 7 Wonders and Splendor. Related to the general interest of machines, he has been renovating two old tractors. As a research group and laboratory leader, he wants to set ambitious goals teaming up people. He aims at coaching and empowering the colleagues and subordinates respecting their expertise and experience. The near future challenge is leading the laboratory to the new united Tampere University, of which he looks forward to new teaching and research openings.

Päivän henkilö: labran vetäjä Timo D. Hämäläinen

Timo D. Hämäläinen, tuttavallisesti timod, on toiminut tietotekniikan labran vetäjänä vuoden 2017 alusta ja TTY:n professorina vuodesta 2001. D on nimessä tarpeen, sillä kaimoja oli TTY:lläkin parhaillaan kaksi ja kerran Tekniikka&Talous lakkasi tulemasta kun kaima oli muuttanut saman kadun varrelta. Timod:n ura löytyy linkedinistä, joten otetaan tähän vähän epävirallisempi esittely. Kun timod rassasi mopoja muiden teinipoikien tavoin, astetta epätavallisempi tempaus oli ostaa mansikanpoiminnan kesätienesteillä hitsauskone ja rakentaa lumilinko. Sähkö vei kuitenkin voiton ja hän tuli TTY:lle opiskelemaan elektroniikkaa. Huipentuma oli operaatiovahvistimilla omaan autoon tehty vakionopeussäädin, joka piti kaasun tasaisen pohjassa. Parempi versio tehtiin mikrokontrollerilla ja jopa sumeaan logiikkaan perustuva malli. Dippatyö ja väitöskirja olivat TTY:n ja Suomen ensimmäisestä neuroverkkotietokoneesta TUTNC:stä, jolla kiihdytettiin myös geneettisten algoritmien laskentaa. Sittemmin hän on ollut johtamassa kymmeniä tutkimusprojekteja, uusimmista esimerkkeinä SoC-suunnittelutyökalu Kactus2, virtualisoidut videoteknologiat VIRTUOSE ja IoT-firmiksen automaattiseen generointiin keskittyvä COMPACT. Timod harrastaa lautapelejä, joista Dominion, 7 Wonders ja Splendor ovat jääneet kestosuosikeiksi. Käytännönläheistä laitaa edustaa kahden vanhan traktorin entisöinti sekä linux serverien kanssa säätäminen. Millainen timod on johtajana? Omien sanojensa mukaan hän haluaa asettaa tavoitteet korkealle, mutta olla myös palveleva johtaja. Labrassa on useita osaamisalueita, joilla jokaisella on omat huippuosaajansa, siksi johtamisen painopisteen täytyy olla kommunikaatiossa, uusien mahdollisuuksien löytämisessä ja kannustamisessa, eikä esim. kontrollissa tai tiedolla pätemisessä. Lähitulevaisuudessa tärkeimpiä tehtäviä on labran luotsaaminen kohti yhdistynyttä Tampereen yliopistoa, jonka hän näkee mahdollisuutena uusiin isompiin opetus- ja tutkimushankkeisiin.

This entry was posted in employee of the day. Bookmark the permalink.