Person of the Day: Lecturer Tero “Tensu” Ahtee

I studied at TTOL (now TAMK) three years to become an engineer (BSc), and after that three and a half years at UTA to become a master (MSc). After that, by a coincidence in August 1990, I found myself working at TUT (Sw Sys Lab, TTKK/OHJ at that time).

My first computer was Kaypro 4 (1985) with CP/M operating system (Z80 processor), two floppy disks which were enough for writing text, no hard disk (“winchester”) needed. Then 1989 I bought first IBM (PC/XT/AT) clone, with a 20 MB hard disk.

I had a great privilege to work as an assistant for now late professor Ilkka Haikala (1952-2010), one of the Finland’s most well-known software engineering professors.

I remember one day in June, when Ilkka and I were teaching at Nokia company (HVT30), they had a special announcement at noon; the first lay-offs ever from Nokia (oh boy). We just said each other that it presumably wasn’t our fault, and continued the training day.

I have been just teaching software engineering and project management all days and nights long. (At nights I may take part in volunteer Search and Rescue operations for lost persons, when needed.)

Just a few conference articles written, mostly about project course matters i.e. student project statistics.

Along the years, I have seen some 466 student projects completed at OHJ-PROJ and TIE-PROJ courses, from 1991. And also many Demola projects, too, from 2008 (world’s first ever Demola project was completed by TUT students in February 2009).

“You learn well from your own mistakes, but smart people try to learn from others’ mistakes”. So remember to write “lessons learnt” from whatever you do.

——————————————————————————————–

Päädyin aikanaan TTY:lle yhden sähköpostin takia, monistettakoon sen sisältö tähän;

– – –
Date: Mon, 30 Jul 90 11:54:31 +0300

Palasin t{n{{n lomalta, ja nyt alkavat hommat selvit{.
Meill{ olisi assistentuuri tarjolla. Ty|t alkaisivat 1.8 (ylihuomenna!).
Ty|tunteja n. 10/viikko, palkka A18 (ilman ik{lisi{ 7758 mk/kk).
– – –

ja sillä tiellä ollaan edelleen. Ehdin siis olla S-talon L-siiven 4. kerroksessa noin vuoden verran, siihen aikaan laitoksella taisi olla parikymmentä työntekijää.

Ohjelmistotuotantoa ja projektityötä on kuulunut ohjelmaan koko ajan, ei tässä ole ehtinyt mitään tutkimaan.

Jooo-oh, taidankin olla vanhin labrassa yhtäjaksoisesti kokopäiväisesti opetushommissa ollut (huomaa tarkka sanamuoto). Viime vuosituhannen dinosauruskantaa siis selvästi, tosin vanhempia eli pitkäaikaisempia työntekijöitä ovat Hannu-Matti ja Jaffa.

Urani huipulla Hermitecissä olin silloin kun tuurasin Systän Karia vs. yliassistenttina. Siihen aikaan kun professori sai tutkimusapurahan niin hän haki virkavapaata määrämuotoisella lomakkeella. Apulaisprofessori haki tämän professorin viransijaisuutta eri lomakkeella, ja teki virkavapaushakemuksen omasta paikastaan. Yliassistentti tuurasi apulaisprofessoria samaan tyyliin. Hännänhuippuna assistentti tuurasi yliassistenttia, ja joku reipas poika (nykyisin henkilö) assistenttia. Näin se herrahissi heilahti aina siihen aikaan eli jokaisen piti muistaa täyttää kaksi erilaista hakemusta (jos unohti oman asemansa vaihtumisajankohdan eli ei ollutkaan voimassa olevaa “virkaa”, niin palkkaa ei tullut).

Mistä tulikin mieleen että ostin ison (300 Mt) täyskorkean viisijavarttisen SCSI-kiintolevyn heti kun niiden hinnat laskivat niin paljon että assistentin kuukauden palkalla sai juuri ostettua yhden. Niin se tekniikka kehittyy.

T3 ei minua hetkauta henkisesti, sillä olen pesunkestävä yliopistohampuusi, vaikka olenkin pohjimmiltani insinööri. Ei niistä muista oppilaitoksista ilmaiseksi pääse valmistumaan, kyllä töitä pitää tehdä sielläkin, hyvää ja osaavaa porukkaa valmistuu niistä muistakin.

Laboratorion sählyvuorosta (maanantaisin klo 17-18) voi kysellä minulta, maan alla ollaan helteiltä ja pakkasilta oltu suojassa jo Hermitekki-ajoista lähtien.

This entry was posted in employee of the day. Bookmark the permalink.