Väitös musiikkipalveluiden käyttäjäkokemuksesta

WP_20141128_001

Arto Lehtiniemi väitteli 28.11. aiheenaan uuden musiikin löytäminen

Tutkimusjohtajana Nokian Technologies-yksikössä toimiva Arto Lehtiniemi väitteli perjantaina Tietotekniikan laitoksella. Väitöskirjan aihe oli “Novel Music Discovery Concepts: User Experience and Design Implications”. Vastaväittäjänä toimi apulaisprofessori Sergi Jordà (Universitat Pompeu Fabra, Music Technology Group, Espanja) ja kustoksena professori Kaisa Väänänen-Vainio-Mattila.

Vastaväittäjä

Vastaväittäjä apulaisprofessori Sergi Jordà

Musiikkipalveluissa on tarjolla lähes rajaton määrä musiikkia kuunneltavaksi useilla eri laitteilla. Musiikkipalveluiden on tarjottava erilaisia tapoja, joilla ihmiset löytävät niistä vaivattomasti sopivaa musiikkia kuunneltavakseen. Palvelun käyttöliittymä, ja palvelun tarjoama musiikki muodostavat käyttäjäkokemuksen. Siksi käyttöliittymän suunnittelulla on iso merkitys kokonaisuuden kannalta.

Lehtiniemi esitteli väitöskirjassaan kymmenen erilaista prototyyppiä, jotka auttavat musiikkipalveluiden käyttäjiä löytämään uutta musiikkia intuitiivisesti ja hauskasti. Prototyypit vaihtelevat sirkkelinterien pyörittelystä virtuaalimaailmaan, musiikkikuutioon ja mukautuvaan avatar-hahmoon.

IMG_2393

Tutkimuksessa syntyneitä prototyyppejä

–Tutkitut konseptit ovat hyvin erilaisia ja tarjoavat lähes jokaiselle jotakin. Käyttäjän ei tarvitse olla suuri musiikin tai siihen liittyvän terminologian tuntija pystyäkseen monipuolisesti löytämään ja kuuntelemaan uutta musiikkia. Musiikin kuuntelu on nautinnollista, joten miksipä ei myös sen etsiminen, toteaa Lehtiniemi.

Lectio Praecursoria esitteli työtä havainnollisesti ja kattavasti

Lectio Praecursoria esitteli työtä havainnollisesti ja kattavasti

Lehtiniemen mukaan prototyypit on toteutettu pilke silmäkulmassa. Perinteisiä rajoja rikotaan surutta parempaa musiikkikokemusta tavoitellessa. Väitöstyössään hän mittaa eri prototyyppien käyttökokemusta laadullisin ja määrällisin menetelmin, ja tutkii jokaisen prototyypin soveltumista uuden musiikin löytämiseen. Yhdeksän kymmenestä esitetyistä prototyypistä soveltuu hyvin uuden musiikin löytämiseen.

Väitöskirja esittää myös jatkokehitysideoita olemassa olevien konseptien terävöittämiseen ja 16 yleisempää suunnitteluohjetta musiikkipalveluiden kehittäjille.

This entry was posted in PhD thesis, research. Bookmark the permalink.

One Response to Väitös musiikkipalveluiden käyttäjäkokemuksesta

  1. Mega Setiani says:

    thank you for sharing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *