Uusi vuosi, uudet systeemit

Viime vuonna laitokselle otettiin kolme ahkeraa diplomityöntekijää uudistamaan opetuksessa käytettäviä tietojärjestelmiä. Nyt voidaan jo kertoa töiden tuloksista.

Repolainen ja Gitlab harjoitustöiden palauttamiseen

gitlab-logoMika Mäenpään diplomityön aiheena on harjoitustöiden palautusjärjestelmän kehittäminen. Laitoksella on tammikuussa otettu käyttöön GitLab opiskelijoiden harjoitustöiden versionhallintaan. GitLab tarjoaa opiskelijoille git-pohjaisen versionhallinnan, issue trackerin ja wikin. Repolainen puolestaan on tässä diplomityössä kehitetty web-pohjainen työkalu, joka sekä helpottaa opettajien GitLabin hallinnointia omalla kurssillaan että antaa opiskelijoille mahdollisuuden palauttaa harjoitustyönsä suoraan versionhallintaan. Repolaisessa opiskelija voi palauttaa harjoitustyönsä sekä saada palautteen, arvosanan ja mahdollisten automaattitestien tulokset yhdessä paikassa.

– Repolainen yhdessä GitLabin kanssa korvaa vanhan TKT-kurssien käytännön, jossa opiskelijat latasivat valmiina annettavat tiedostot nettisivuilta zip-paketteina, ja palautukset lähetettiin sähköposteihin liitettyinä zip-paketteina henkilökunnalle, kertoo Janne Virtanen uuden järjestelmän käytöstä kurssilla System Design.

– Hyödynnämme myös järjestelmää arvosanojen ja deadlinejen annossa, sen sijaan että niitä tarvitsisi tarkistaa nettisivuilta ja taulukoista.

Sama järjestelmä on aivan näinä päivinä tulossa käyttöön myös ohjelmistotekniikan kursseille aiemmin käytetyn BOSSin tilalle. Opiskelijoiden kannalta on kätevää, kun jokaisella kurssilla ei ole erilaista palautusjärjestelmää vaan yksi järjestelmä toimii laitoksen kaikilla kursseilla.

Moodlen ja Canvaksen kaksintaistelu ryhmänmuodostamisessa

moodle-logoPirkka Pyykkösen diplomityössä on toteutettu mm. TTY:n Moodlesta löytyvä ryhmänmuodostus-aktiviteetti. Sen avulla opiskelijat voivat keskenään muodostaa ryhmiä Moodlessa (esim. harjoitustyötä tai Moodle-dokumenttipalautusta varten). Assistentit on mahdollista jakaa ryhmiin automaattisesti ja opettaja pystyy exportaamaan listan muodostetuista ryhmistä csv-tiedostona. Ryhmänmuodostustoiminnolle on selvästi ollut tarvetta, koska aktiviteetti on jo otettu käyttöön useammalla TTY:n laitoksella.canvas.logo

Riitta Hietarannan diplomityössä taas otettiin MOOC-alusta nimeltä Canvas käyttöön TTY:llä. Canvas on siis tarkoitettu verkkokurssien toteuttamiseen, mutta tietotekniikan laitoksella sitä on parilla kurssilla sovellettu käytöstä poistuneen Idle-oppimisympäristön korvaajana ryhmien muodostamiseen yms. Alunperin tarkoituksena oli tosiaankin vähentää rinnakkaisten järjestelmien lukumäärää, mutta nyt meillä yllättäen onkin ryhmäytymistä sekä Moodlessa että Canvaksessa.

MOOC-kursseja TTY:llä ei vielä ole, mutta siihen suuntaan ollaan menossa, että Canvas saataisiin myös MOOC-käyttöön. Katsotaan, miten diplomityöt valmistuvat!

 

Teksti: Mika Mäenpää, Janne Virtanen, Pirkka Pyykkönen, Essi Isohanni

This entry was posted in news, teaching, thesis worker. Bookmark the permalink.